Elektrikli araçların günümüz teknolojilerinde büyük ebatlarda, tekrar şarj edilebilen, elektrik depolama üniteleri yani piller kullanılmaktadır. Bu özellik ancak lastik seslerinin duyulduğu, sıfır emisyon bir ulaşım ortamını beraberinde yaşam biçimi olarak getirmektedir. Halen şarj sürelerinin kısaltılması ile enerji depolama kapasitelerinin artırılması yönünde çalışmalar sürmektedir. Bu gelişmeler, elektrikli araçlarda bulunan akü miktarını (ağırlık olarak) azaltacak, aracın da tek şarj ile en fazla mesafeye gitmesi sağlayacaktır.
Şarj sürelerinin en aza indirilmesinin yanı sıra çabuk değiştirilebilir pil sistemlerinin geliştirilmesi halinde pil kiralama ile seyahat hallerinde duraklamadan gitmek mümkün olabilecektir. Şarj akım alt yapı çalışmalarının da her noktada tamamlanması gerekmektedir.
Fiyatı 2003 yılında 350 $/ton olan Lityum minerali, günümüzde 6.000 $/ton civarındadır. Hammadde fiyatlarının artışı bir sorun gibi görünse de henüz pillerin ısınması ile ilgili sorunlar tam olarak giderilememiştir. Soğutucu kullanmak bir çözüm gibi görünse de bu ısınmanın yangına sebep olacak boyutlarda olması dikkate alınarak, itfaiyelerde bir dizi yangına müdahale eğitimleri de gelişmiş ülkelerde gerçekleştirilmektedir.
Kısa ve orta vadede, ekonomik, politik, sosyal ve çevresel değişimlerin gerçekleşemeyeceği, hükümetlerin planlayacağı değişim süreçleri ile 2030 yıllarında ciddi bir değişimin / dönüşümün olacağı